
035. Varkenswangen
Nieuwe week, nieuwe aflevering! Jonah en Wim nemen jou mee in de wereld van varkenswangetjes 🐖🥩, en dit keer krijgen ze gezelschap van niemand minder dan Jeroen De Pauw, die zijn liefde voor dit gerecht met hen deelt. Check vooral ook hoe Jonah erin slaagt om dit recept in no time klaar te maken
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Dag Wim & Jonah! Als ik op restaurant ben en ik zie varkenswangentjes op de menukaart dan is de keuze snel gemaakt. Maar hoe maak ik dit nu eigenlijk best zelf?"
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten:
2 uien
1 teentje look
1 klontje boter (en extra om te bakken)
1 kg varkenswangen in stukken
Peper & zout
Laurier, peterseliestelen en tijm (bouquet garni)
1 kruidnagel
1 l bruin bier (bv: Sint-Bernardus, Leffe Bruin of Westmalle Dubbel)
2 el bruine suiker
Bloem
1 boterham + 2 el scherpe mosterd
Stap 1: Stoven
Snipper de ui, plet de look. Stoof in een klontje boter tot glazig.
Stap 2: Vlees kruiden
Ontvlies de wangen, kruid met peper en zout. Bebloem de varkenswangen en bak ze in porties goudbruin. Voeg het vlees toe aan de stoofpot met ui en look.
Bind laurier, tijm en peterselie samen, leg erbij. Voeg kruidnagel toe.
Stap 3: Stoofvlees in bier
Deglaceer de braadpan met het bruine bier, giet bij het vlees.
Strooi de bruine suiker, leg de mosterdboterham bovenop.
Stap 4: Serveren
Laat 2 uur zacht sudderen (of 45 min onder druk). Proef, kruid bij en serveer met friet, puree of stoemp
🛠 Tips
Italiaans: stoof in rode wijn met rozemarijn en pancetta.
West-Vlaams: gebruik Rodenbach of Kwaremont Blond voor een frisse toets.
Met koffie: voeg een espresso toe voor een diepe, bittere laag.
Zoet-zuur: eindig met een lepel stroop of appelazijn voor balans.
Vegetarische variant: gebruik oesterzwammen of seitan in dezelfde sausbasis.
🎧 Waarom luisteren?
Wil jij weten hoe Jonah dit gerecht in no time klaarmaakt? Samen met Jeroen De Pauw vertellen Wim en Jonah hoe je dit heerlijke gerecht kan bereiden!#WinkeltjeWim!