
034. Maanzaadchalle
Deze week in De Winkel van Wim: maanzaadchalle! Een zachte, glanzende vlecht met net dat beetje crunch van maanzaad- huiselijk, licht zoet en verrassend veelzijdig.
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Dag Jonah en Wim! Ik was laatst op een feestje en iemand zou challe serven. Ik heb geen flauw idee wat dit is, kunnen jullie me dit uitleggen?"
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten:
25 g verse gist of 1 zakje (7g) gedroogde gist
1 el suiker
400 g bloem
6 g zout
2 eieren, losgeklopt
± 1 dl lauw water
1 à 2 el olie
1 eidooier, losgeklopt met 1 el water
Maanzaad of sesamzaad
Stap 1: Oplossen
Los de gist met de suiker op in wat lauw water en laat 10 min staan. Zeef de bloem, maak een kuiltje, giet het gistmengsel erin.
Stap 2: Kneden tot een deegbal
Voeg de eieren, olie, zout en lauw water toe. Kneed 10 min tot een soepele deegbal. Laat 1 u rijzen onder een vochtige doek.
Stap 3: Verdelen in ballen
Kneed even door en laat nog 30 min rijzen. Verdeel erna in 3 ballen, rol strengen van 25 cm en vlecht en leg op een ingevette plaat, bestrijk met eidooier-mengsel, strooi maanzaad.
Stap 4: Serveren
Laat nog 30 min rijzen en bak 15 min op 220 °C, verlaag naar 180 °C en bak nog 25 min tot goudbruin.
🛠 Tips
Voor een moderne twist: vervang het maanzaad door sesam en strooi er een beetje za'atar over. Instant Midden-Oosten vibes.
🎧 Waarom luisteren?
Wil jij weten hoe je eenvoudig een maanzaadchalle bakt? Ontdek de kleine tips en wat je vooral níet moet doen om dit heerlijke gerecht klaar te maken!#WinkeltjeWim!