
031. Gans uit de oven
Deze week in De Winkel van Wim: gans! Rijk van smaak en heerlijk mals – een vleugje luxe op je bord, perfect voor het najaar. 🦢🍂
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Hallo, ik ben Colette. Zou je me kunnen uitleggen hoe je ganzenborst en ganzenrillettes maakt?"
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten (voor 4-6 personen):
1 gans van ± 4 kg
Boter, peper, zout
Vulling
500 g aardappelen in blokjes (kort voorgestoomd)
20 g boter
2 uien, fijngesneden
4 el peterselie
1 tl gedroogde majoraan
(optioneel) de ingewanden van de gans
Confit d’oie (gans op z’n Frans)
1 gans, in stukken
50 g grof zout
Peper, tijm, laurier
Grote pot ganzenvet
Stap 1: Vulling maken
Maak de vulling door ui glazig te bakken, voeg er aardappelblokjes en eventueel ingewanden bij. Kruid met peterselie, majoraan, peper en zout. Laat het afkoelen, stop dit in de buikholte en naai het dicht.
Stap 2: Inwrijven
Wrijf de gans rondom in met boter, peper en zout.
Stap 3: In de oven
Leg de gans in een braadslee op een rooster. Onderin giet je kokend water. De oven zet je op 190°C en reken ± 20 minuten per 500 g (dus 4 kg = 160 minuten).
Stap 4: Serveren
Je moet de gans regelmatig overgieten met braadvocht. Serveren doe je met de vulling en de jus.
Frans:
Stap 1: Gans insmeren
Smeer de stukken gans in met zout, kruiden en laat 1 nacht rusten.
Stap 2: Braden
Veeg het af en laat de velkant kort aanbraden. Bedek het met ganzenvet en laat 2 uur zacht garen (op 150°C).
Stap 3: Serveren
Eet het meteen op of bewaar het in potten volledig onder vet.
🎧 Waarom luisteren?
Kom te weten hoe je gans uit de oven klaarmaakt! Ideaal voor dit herfstig weer!#WinkeltjeWim!