
030. Galettes
Deze week in De Winkel van Wim: galetten! Hartige heerlijkheid van boekweit - ontdek waarom een galette nét dat tikkeltje meer is dan een gewone crêpe!
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Dag Jonah en Wim, ik heb laatst een crêpe besteld maar ik wou eigenlijk een galette. Kunnen jullie mij vertellen wat het verschil is tussen de twee en waarom er steeds een ei in het midden zit?"
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten (voor 4 personen):
170 g boekweitmeel
1 tl zeezoutvlokken
1 tl honing
340 ml water
Voor de vulling
Boter om te bakken
4 eieren
200 g gerookte ham, in plakken
200 g gruyère, grof geraspt
10 g bieslook, fijngehakt
Zout & peper
Stap 1: Mengen
Meng het boekweit, zout, honing en 250 ml water. Roer tot het glas is. Laat het mengsel 12 uur rusten in de koelkast.
Stap 2: Bakken
Roer er de volgende dag 90 ml water bij - eventueel wat extra tot het vloeibaar loopt. Verhit de crêpepan, smelt de boter en giet een dunnen laag beslag in de pan.
Stap 3: Vulling toevoegen
Na ongeveer 1 minuut breek je het ei in het midden en laat je het wit verspreiden en de dooier heel. Leg ham en kaas rond de dooier.
Stap 4: Serveren
Vouw de vier randen naar binnen zodat er een vierkant venster rond de dooier ontstaat. Kruid bij met zout, peper en bieslook.
🛠 Tips
Als je het beslag de avond ervoor maakt en niet te veel water toevoegt, krijg je die kleine luchtgaatjes waardoor de galette mooi krokant wordt.
🎧 Waarom luisteren?
Wil jij te weten wat het verschil is tussen een crêpe en een galette? Luister dan zeker naar de podcast waarin Kael het je uitlegt!#WinkeltjeWim!