
029. Luikse wafel
Deze week smullen we van Luikse wafels in De Winkel van Wim. We ontdekken waarom dubbel bakken zoveel uitmaakt, hoe je wafels wat minder gluten geeft én… of die wafel nu écht zo Belgisch is als we denken.
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Hallo! Ik wil heel graag eens een Luikse wafel maken, maar wat is nu eigenlijk het geheim van deze wafel?"
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten (voor 20 stuks):
350 g bloem
50 g suiker
2 el volle melk
160 ml lauw water
40 g gist
4 eidooiers
140 g boter
5 g zout
240 g parelsuiker
25 g gesmolten boter
Stap 1: Mengen
Meng de eidooiers, bloem, boter en suiker (niet de parelsuiker) in een kom. Los de gist op in het lauwe water. Voeg de gist daarna toe aan het deeg. Kneed het deeg intensief gedurende minstens 10 minuten.
Stap 2: Voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 30 °C. Meng de parelsuiker met de gesmolten boter. Voeg de parelsuiker en gesmolten boter bij het geknede deeg.
Stap 3: Afmeten en bakken
Weeg stukjes deeg van 50 g af, bol ze op en leg ze op een bebloemde bakplaat. Laat het deeg rijzen in een oven van 30 °C. Bak de wafels in een ingevet wafelijzer met grote rasters.
🛠 Tips
Wanneer je de parelsuiker met de gesmolten boter mengt, smelt de suiker niet volledig tijdens het bakken. Hierdoor zitten er lekkere korrels suiker in de wafels.
Je kan uiteraard kleinere bolletjes maken voor miniwafels.
Om het wafelijzer proper te krijgen, kun je maïzena met water mengen en dat bakken. De maïzena zal al het vuil weghalen
🎧 Waarom luisteren?
Wil jij te weten komen hoe je de lekkerste Luikse wafels maakt? Luister dan naar de podcast van deze week! #WinkeltjeWim!