
028. Huts(e)pot
Deze week op het menu: hutsepot! Dit gerecht is het bewijs dat je met enkele simpele ingrediënten én een flinke dosis kou een pure gezelligheid kunt koken
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Dag Wim en Jonah, wat is nu eigenlijk het verschil tussen de Vlaamse hutsepot en de Nederlandse hutspot?"
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten (voor 4 personen NL):
500 g klapstuk (runderborst)
7,5 dl water + zout
1,5 kg wortelen, in stukjes
1,5 kg aardappelen, in vieren
350 g uien, in vieren
Ingrediënten volgens Dagelijkse Kost (voor 6 personen BE):
600 gerookt spek
6 worsten (klassieke varkensworst)
4 varkenspoten (optioneel, voor bouillon)
2 uien
4 wortelen
½ witte kool
2 preistelen
3 raapjes
1 knolselder (klein)
2 pastinaken
1 kg aardappelen (vastkokend)
3 laurierblaadjes
3 kruidnagels
1 tak tijm
Peper & zout
NL
Stap 1: Koken
Laat het klapstuk 1 uur koken in gezouten water. Voeg de groenten en het rundvet toe aan het mengsel. Laat 30 minuten zachtjes gaar worden tot bijna droog.
Stap 2: Serveren
Snijd de klapstukken in plakken, roer de groenten erdoorheen en leg het vlees erop.
BE (Wim's chef-stijl)
Stap 1: Koken
Zet een grote pot water op met poot, laurier, tijm en kruidnagel. Laat het 1u30 min trekken in bouillon. Voeg het spek toe en laat dit zacht verder pruttelen.
Stap 2: Groenten
Snijd de groenten grof en doe ze in volgorde van gaartijd: wortelen, knolselder, raap, pastinaak en daarna ui, prei, kool en op het einde voed je de aardappel toe
Stap 3: Garen
Laat alles rustig gaar worden in de bouillon. Af en toe met de pot "hutsen" tot de groenten en de aardappelen versmelten.
Stap 4: Serveren
De worsten ga je apart aanbakken en pas vlak voor het serveren voeg je deze toe. Afwerken doe je met peper, zout en een goeie lepel mosterd.
🎧 Waarom luisteren?
Dit gerecht bewijst dat je met enkele simpele ingrediënten een overheerlijk gerecht kan maken! #WinkeltjeWim!