Foto 4-07-2025, 12 28 29.jpg

023. Rendang

Deze week gaan Jonah en Wim de exotische toer op. Ze duiken in de geurige, kruidige wereld van rendang – een stoofpot die uren suddert, maar eeuwig bijblijft.

Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!

❓ Vraag van de week

"Dag Jonah en Wim, ik heb net rendang ontdekt en dat is niet zo makkelijk te vinden in België. Hebben jullie tips voor mij om dit klaar te maken?"

🥘 Recept – klassiek & volledig

Ingrediënten

Voor de bumbu (kruidenpasta):

  • ½ el korianderzaad, geroosterd

  • 5 kemirinoten, geroosters

  • 40 g gember, geschild en in plakjes

  • 50 g laos, geschild en in plakjes

  • 10 g geelwortel (kurkuma), geschild en in plakjes

  • 15 lomboks, pitjes verwijderd en fijngehakt

  • 5 cabe rawits, fijngehakt

  • Snuf zout

  • 6 sjalotjes of 3 middelgrote uiten (±165 g), fijngesnipperd

  • 10 tenen knoflook, gepeld

    Verder:

  • 1,5 liter kokosroom (liefst Kara, 24% vet)

  • 3/4 el zout

  • ½ el tamarindepasta of 1 el tamarindepulp geweekt in 3 el water

  • 4 salamblaadjes

  • 8 serehstengels, gekneusd

  • 16 limoenblaadjes, gekneusd

  • Kokosolie (optioneel, voor extra vet bij karamelliseren)

Stap 1: De bumbu maken

  • Rooster het korianderzaad in een droge koekenpan en maal fijn.

  • Vijzel (of blend)het met alle andere bumbu-ingrediënten tot een gladde pasta Eventueel 2 el olie toevoegen voor de blender.

Stap 2: De stoof opzetten

  • Zet een wok of wajan op hoog vuur.

  • Voeg de bumbu toe samen met de kokosroom en 3/4 el zout. Roer goeden voeg het stoofvlees toe, samen met het tamarindewater, de salamblaadjes, de sereh en de limoenblaadjes.

  • Laat alles 3 uur onafgedekt zachtjes sudderen op een laag vuur. Af en toe roeren. Het vlees wordt steeds donkerder.

Stap 3: Inkoken en bakken

  • Na 3 uur: verhoog je het vuur en laat het nog ± 30 min inkoken tot er vet boven komt drijven.

  • Zet dan het vuur weer lager en begin met bakken in de ingedikte saus.

  • Blijf regelmatig roeren tot het vlees donkerbruin en kleverig is, en de saus mooi aan het vlees blijft plakken.

🛠 Tips & variaties

  • Verdeel het vlees over twee pannen om het karamelliseren te versnellen

🎧 Waarom luisteren?

In deze aflevering ga je op exotische tour. Je duikt in de geurige, kruidige wereld van rendang. Laat jouw smaakpapillen proeven van dit Indische gerecht! #WinkeltjeWim!