
018. Rote grutze
In De Winkel van Wim duiken we deze week kopje-onder in het rode fruit dat nu letterlijk van de struiken gutst Jonah neemt je mee naar haar jeugd tussen de Scandinavische zomers en Duitse toetjes. Wim onthult zijn ietwat oncomfortabele relatie met… de groene pruim.
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Dag Jonah en Wim, mijn moeder maakte vroeger met rode vruchten rote grutze. Weten jullie hoe je dat maakt?"
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten (6 personen):
500 g rode bessen
150 g frambozen
125 g bramen
(optioneel) zwarte bessen of kersen
Schil van ½ citroen
4-5 el suiker + 1 zakje vanillesuiker
3 el custardpoeder + 3 el maïzena
Stap 1: Wassen
Was het fruit, doe het met steeltje en al in een pan. Voeg net genoeg water toe om te bedekken: voeg de citroenschil toe.
Stap 2: Koken
Breng aan de kook, laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Zeef en vang het vocht op, druk met een houten lepel goed door.
Stap 3: Suiker toevoegen
Breng vocht opnieuw aan de kook, voeg beide suikers toe.
Stap 4: Mengen
Meng custardpoeder met maïzena, roer er een soeplepel heet vocht door, voeg al roerend toe. Laat 2-3 minuten doorkoken tot gebonden.
Stap 5: Serveren
Giet het mengsel in een schaal, dek af en laat volledig afkoelen. Serveer met slagroom, crème fraîche of - nog lekkerder - vanillesaus.
🛠 Tips & variaties
Gebruik een roerzeef (passe-vite) voor een supergladde textuur.
🎧 Waarom luisteren?
Duik deze week mee kopje-onder in het rode fruit dat nu letterlijk van de struiken gutst! #WinkeltjeWim!