018.jpg

018. Rote grutze

In De Winkel van Wim duiken we deze week kopje-onder in het rode fruit dat nu letterlijk van de struiken gutst Jonah neemt je mee naar haar jeugd tussen de Scandinavische zomers en Duitse toetjes. Wim onthult zijn ietwat oncomfortabele relatie met… de groene pruim.

Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!

❓ Vraag van de week

"Dag Jonah en Wim, mijn moeder maakte vroeger met rode vruchten rote grutze. Weten jullie hoe je dat maakt?"

🥘 Recept – klassiek & volledig

Ingrediënten (6 personen):

  • 500 g rode bessen

  • 150 g frambozen

  • 125 g bramen

  • (optioneel) zwarte bessen of kersen

  • Schil van ½ citroen

  • 4-5 el suiker + 1 zakje vanillesuiker

  • 3 el custardpoeder + 3 el maïzena

Stap 1: Wassen
Was het fruit, doe het met steeltje en al in een pan. Voeg net genoeg water toe om te bedekken: voeg de citroenschil toe.

Stap 2: Koken

Breng aan de kook, laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Zeef en vang het vocht op, druk met een houten lepel goed door.

Stap 3: Suiker toevoegen

Breng vocht opnieuw aan de kook, voeg beide suikers toe.

Stap 4: Mengen

Meng custardpoeder met maïzena, roer er een soeplepel heet vocht door, voeg al roerend toe. Laat 2-3 minuten doorkoken tot gebonden.

Stap 5: Serveren

Giet het mengsel in een schaal, dek af en laat volledig afkoelen. Serveer met slagroom, crème fraîche of - nog lekkerder - vanillesaus.

🛠 Tips & variaties

  • Gebruik een roerzeef (passe-vite) voor een supergladde textuur.

🎧 Waarom luisteren?

Duik deze week mee kopje-onder in het rode fruit dat nu letterlijk van de struiken gutst! #WinkeltjeWim!