IMG_20250704_170949313.jpg

016. Mosselen

Het gerecht dat België en Nederland verbindt – en waar we stiekem allebei nationale trots voor voelen. Of je ze nu met frietjes eet of in witte wijn zwiert: mosselen horen bij de zomer én bij de feestdagen.

Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!

❓ Vraag van de week

"Voor onze nationale feestdag en mijn verjaardag wil ik graag mosselen klaarmaken. Hebben jullie tips?"

🥘 Recept – klassiek & volledig

Ingrediënten (2-3 personen):

  • 2 kg verse mosselen

  • 1 flesje witbier (bv: IJwit)

  • 2 cm verse gember (fijngehakt)

  • 1 ui (fijngehakt)

  • 1 laurierblad

  • Enkele takjes tijm

  • Zeste van 1 sinaasappel

  • Klontje boter

Stap 1: Aanfruiten

Fruit de ui en gember aan in een klontje boter.

Stap 2: Blussen

Blus met het witbier, voeg laurier en tijm toe, laat even inkoken.

Stap 3: Koken

Voeg de mosselen toe en kook ze tot ze open zijn (± 5min).

Serveren:

Werk af met sinaasappelzeste. Serveer met krokante lookbroodjes.

🛠 Tips & variaties

  • Gember geeft frisheid en een pittige toets.

  • Witbier zorgt voor een citrusachtige kick die perfect past bij zeevruchten.

🎧 Waarom luisteren?

In de aflevering hoor je hoe je mosselen nu écht perfect moet klaarmaken en welke je het best kiest in de winkel.#WinkeltjeWim!