IMG_7549.jpg

014. Ijscoupe

Dat het HEET was deze week, was een feit dat zeker was! Daarom nemen Jonah en Wim deze week een toepassend gerecht onder de loep! Dé ijscoupe... Laat je verrassen!

Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!

❓ Vraag van de week

"Ik ben dol op ijsjes, noem maar op. Alleen niks is lekkerder dan Italiaans schepijs, hoe komt dat nu?"

🥘 Recept – klassiek & volledig

Ingrediënten:

Pistache-ijs

  • 300 ml melk

  • 200 ml slagroom

  • 3 eierdooiers

  • 100 g suiker

  • 1 portie zelfgemaakte pistachepasta

    Pistachepasta

  • 75 g pistachenoten (hoe groener, hoe beter!)

  • 40 g fijne suiker

  • Snufje zout

Stap 1: Pistachepasta maken

Verwarm je oven voor op 150 °C. Spreid de pistachenoten mooi uit op een bakplaat met bakpapier en laat ze 10 minuten zachtjes roosteren. Dan begint de fun: gooi die warme noten samen met suiker en een snufje zout in een maal-toestel of vijzel. Je maalt en maalt... je ziet die olie vrijkomen, dat is 'm! Hoe langer je blijft malen, hoe smeuïgery en smaakvoller de pasta. Is het na 10 minuten nog wat droog? Voeg dan héél voorzichtig een drupje neutrale olie toe, zonnebloem bijvoorbeeld, maar écht spaarzaam.

Stap 2: Pistache-ijs bereiden

Doe melk en slagraam samen in je pan en breng aan de kook. Kluts ondertussen eidooiers en suiker luchtig in een kom. Giet de hete room er langzaam bij terwijl je blijft kloppen - zo krijg je een mooie, zijdezachte custard. Schud die terug in de pan en verwarm op heel zacht vuur. Blijf roeren tot de custard voldoende bindt: dip een spatel erin, haal 'm eruit en maak een streep. Blijft het streepje staan? Bingo. Je komt uit rond 80 °C - vooral niet laten doorkoken! Haal van het vuur, giet eventueel door een fijne zeef in een schone kom en laat afkoelen tot lauw.

Kleur, smaak en pit? Voeg de pistachepasta toe en geef je ijsmix een boost met de staafmixer of blender. Zet 'm - voor de ultieme smaak - minstens één nacht in de koelkast.

Stap 3: Toveren tot ijs

De volgende dag: haal je ijsmachine boven en giet de gekoelde mix erin. Laat de machine draaien tot je een romig, perfect schepbaar pistache-ijs krijgt. Schep in mooie coupes, werk eventueel af met extra pistachekruim of toefjes slagroom.

🎧 Waarom luisteren?

In de aflevering kom je te weten hoe je het ideale gerecht voor bij warm weer moet klaarmaken, dé ijscoupe! #WinkeltjeWim!