
013. Heri Heri
Deze week duiken Jona en Wim in de smaken en het verhaal achter heri heri – een traditioneel gerecht dat bol staat van geschiedenis én comfort. Zet je oren open en je honger scherp, want dit wordt weer een heerlijk culinaire trip!
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Hallo! Ik ben afkomstig uit de Waddeneilanden en wil graag heri heri maken. Zijn er ook producten uit de lage landen die inwisselbaar zijn voor zoete aardappel om dit gerecht te maken?"
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten (4 personen):
1 cassave
450 g bakkeljauwfilet
1 ui
3 tenen knoflook
5 takjes selderij
2 tomaten
2 el tomatenpuree
Kokosolie
1 groene & 1 gele bakbanaan
1 witte zoete aardappel
1 paarse zoete aardappel
4 eieren
Peper & zout
Stap 1: Voorbereidingen
Schil de cassave, snijd in stukken en kook 20 minuten. Bewaar het kookwater.
Stap 2: Bakkeljauw klaarmaken
Ontzout en kook de bakkeljauwfilet 15 minuten, pluk in stukjes.
Stap 3: Koken en mengen
Fruit de ui, knoflook en selderijsteeltjes in kokosolie. Voeg de bakkeljauw toe en bak kort. Voeg dan de tomaten en tomatenpuree aan toe. Kook de knollen en bananen elk op hun tempo in het cassavewater (ca. 30 minuten totaal).
Stap 4: Bakken
Bak de cassave krokant in de kokosolie. Kook de eieren hard in het overgebleven kookwater.
Serveren:
Pel alles, verdeel het over de borden en serveer het met selderblaadjes.
🛠 Tips & variaties
De gele bakbanaan moet in de schil gebakken worden.
🎧 Waarom luisteren?
In de aflevering ontdek je meer over het gerecht dat bol staat van geschiedenis én comfort. #WinkeltjeWim!