
011. Bobotie
Een kruidige ovenschotel uit Zuid-Afrika met gehakt, rozijntjes, kerrie en een heerlijk eierlaagje bovenop. Wat doet dit gerecht in de winkel van Wim? Hoe geraak je verslaafd aan zoet en hartig tegelijk? En is dit nu comfortfood of keukencultuur?
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Hey Jonah en Wim, ik ben Robert. Ik ben zelf graag bezig in de keuken en vroeg me af of jullie een recept hebben om bobotie te maken en waar je niet lang aan bezig bent?"
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten (6 personen):
2 uien, gesnipperd
Zonnebloemolie
1 kilo gehakt (schaap of rund)
1 snee witbrood
125 ml melk
2 eieren
4 tl milde currypoeder
4 tl chutney
2 tl zout
1 tl gemalen peper
1 tl kurkuma (geelwortel)
½ tl gemalen koriander
½ tl gemalen komijn
2 el azijn of het sap van 1 citroen
1 zure appel (Granny Smith, geraspt)
Handvol amandelen
50 g rozijnen
Topping
4 laurierblaadjes
125 ml melk
1 ei
½ tl zout
Stap 1: Verwarmen
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de uien aan. Voeg het gehakt toe en bak dit al roerend mee.
Stap 2: Brood bereiden
Week het brood 5 minuten in de melk. Knijp het brood uit en leg het in de schaal met het gebakken ui-gehaktmengsel.
Stap 3: Samenvoegen
Voeg alle overige ingrediënten toe (zonder de ingrediënten voor de topping). Schep het mengsel in een ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Steek hier de 4 laurierblaadjes in.
Stap 4: Bakken
Bak de bobotie 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Klop voor de topping de melk en het ei los en roer het zout erdoorheen. Giet dit mengsel over de bobotie en zet deze dan 25-30 minuten terug in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
🛠 Tips & variaties
Serveer met rijst, een frisse salade of sambal en/of chutney naar keuze.
🎧 Waarom luisteren?
Ontdek in deze heerlijk aflevering hoe je verslaafd kan geraken aan zoet en hartig tegelijk! #WinkeltjeWim!