IMG_7523.jpg

010. Saumon Armoricaine

Deze week maken we een uniek gerecht met zalm, saumon armoricaine. Wist je dat Wim trouwens onlangs zelf de zalmkwekerijen in Ierland mocht gaan bezoeken, meer hierover op zijn Instagram.

Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!

❓ Vraag van de week

"Hallo ik ben Janneke! Ik heb gisterenavond in Mallorca saumon armoricaine gegeten en vroeg me af hoe je die lekkere saus maakt. Kun jij mij helpen?"

🥘 Recept – klassiek & volledig

Ingrediënten (1 liter saus):

  • 750 g kreeftenschalen (of andere schaaldieren zoals krabben) dichter bij huisgarnalen (koppen)

  • 1,5 l visfumet (of schaaldierenfumet)

  • 50 g sjalotten, fijngehakt

  • 15 g knoflook, fijngehakt

  • 100 g wortelen, in blokjes

  • 250 g tomaten, in blokjes

  • 100 g uien, gesnipperd

  • 20 g tomatenpuree

  • 10 cl olijfolie

  • 1 bouquet garni (laurier, tijm, peterselie)

  • 5 cl cognac

  • 100 g boter

  • 20 cl witte wijn

  • Piment d'Espelette of cayennepeper naar smaak

Stap 1: Spoelen & snijden
Spoel de schaaldieren goed af en hak ze grof. Snijd alle groenten en aromaten in blokjes.

Stap 2: Stoven

Verhit olijfolie en bak de schaaldieren op hoog vuur tot licht gekleurd. Voeg sjalotten, knoflook, wortelen, uien, tomaten en tomatenpuree toe en stoof mee.

Stap 3: Flamberen

Blus met cognac en flambeer. Voeg witte wijn en visfumet toe, plus bouquet garni.

Stap 4: Sudderen

Laat 20-25 minuten sudderen, schuim regelmatig af. Verwijder bouquet garni, pureer en zeef de saus. Warm op en en monteer met koude boter. Breng op smaak met piment.

🎧 Waarom luisteren?

Kom te weten hoe jij de verrukkelijke saumon armoricaine kan maken aan de hand van de tips van Jonah en Wim. Beniuwe? Luisteren maar! #WinkeltjeWim!