
010. Saumon Armoricaine
Deze week maken we een uniek gerecht met zalm, saumon armoricaine. Wist je dat Wim trouwens onlangs zelf de zalmkwekerijen in Ierland mocht gaan bezoeken, meer hierover op zijn Instagram.
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Hallo ik ben Janneke! Ik heb gisterenavond in Mallorca saumon armoricaine gegeten en vroeg me af hoe je die lekkere saus maakt. Kun jij mij helpen?"
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten (1 liter saus):
750 g kreeftenschalen (of andere schaaldieren zoals krabben) dichter bij huisgarnalen (koppen)
1,5 l visfumet (of schaaldierenfumet)
50 g sjalotten, fijngehakt
15 g knoflook, fijngehakt
100 g wortelen, in blokjes
250 g tomaten, in blokjes
100 g uien, gesnipperd
20 g tomatenpuree
10 cl olijfolie
1 bouquet garni (laurier, tijm, peterselie)
5 cl cognac
100 g boter
20 cl witte wijn
Piment d'Espelette of cayennepeper naar smaak
Stap 1: Spoelen & snijden
Spoel de schaaldieren goed af en hak ze grof. Snijd alle groenten en aromaten in blokjes.
Stap 2: Stoven
Verhit olijfolie en bak de schaaldieren op hoog vuur tot licht gekleurd. Voeg sjalotten, knoflook, wortelen, uien, tomaten en tomatenpuree toe en stoof mee.
Stap 3: Flamberen
Blus met cognac en flambeer. Voeg witte wijn en visfumet toe, plus bouquet garni.
Stap 4: Sudderen
Laat 20-25 minuten sudderen, schuim regelmatig af. Verwijder bouquet garni, pureer en zeef de saus. Warm op en en monteer met koude boter. Breng op smaak met piment.
🎧 Waarom luisteren?
Kom te weten hoe jij de verrukkelijke saumon armoricaine kan maken aan de hand van de tips van Jonah en Wim. Beniuwe? Luisteren maar! #WinkeltjeWim!