
009. Pissaladière
In deze aflevering reizen we mee naar de Zuid-Franse zon, waar Danny onlangs genoot van een heerlijke pissaladière. Terug thuis duikt hij samen met Wim en Jonah de keuken in, om dat zuiders vakantiegevoel gewoon zelf opnieuw op tafel te toveren.
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Hallo Wim! Ik ben onlangs in Zuid-Frankrijk geweest en daar heb ik pissaladière gegeten. Ik zou dit graag thuis eens klaarmaken, weet jij hoe?
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten :
Het deeg
45 g boter, in klontjes
150 g bloem
Een flinke snuf zout
1 ei
7 g gedroogde gist
Een beetje water
De vulling
Olijfolie
1 ½ pond uien in dunne plakjes
(2 tomaten, ontveld en in blokjes)
Peper & zout
10-12 ansjovisfilets
50 g zwarte olijven zonder pit
Stap 1: Brooddeeg mengen
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Maak er een bol van en laat 2 uur afgedekt rijzen.
Stap 2: Vulling klaarmaken
Verhit olijfolie in een koekenpan. Bak hierin op een heel laag vuurtje de uien tot ze gaar en goudgeel van kleur zijn; dat duurt zeker een half uur. Doe er de tomaten bij en breng op smaak met peper & zout. Laat zachtjes doorpruttelen tot al het sap van de tomaten verdwenen is.
Stap 3: In de oven
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een taartbodem in met olijfolie. Druk het deeg in de vorm tot de bodem en de zijkanten helemaal bekleed zijn. Verdeel de uienvulling hierover. Leg de ansjovisfilets kruiselings over de uienvulling. Leg de olijven hier tussenin. Bak de pissaladière 30-35 minuten in de voorverwarmde oven.
🛠 Tips & variaties
Je kan het deeg ook uitrollen, de randjes oprollen, en bakken op een ovensteen
🎧 Waarom luisteren?
In deze aflevering proef je de Zuid-Franse sfeer terwijl Danny, Wim en Jonah je meenemen in hun culinaire reis en samen een authentieke pissaladière bereiden. #WinkeltjeWim!