
008. Griesmeelpudding
Voor de zoetebekken onder jullie: vandaag duiken we in een heerlijk nostalgisch dessert! Jonah tovert haar versie van een klassieke griesmeelpudding op tafel, helemaal volgens het recept van meesterpatissier Cees Holtman. Romig, zacht en met een vleugje jeugdsentiment – smakelijk!
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Wij aten vroeger altijd griesmeelpudding met een coulis van besjes. Ik zou graag een poging willen maken om dit zelf te koken. De discussie bij ons thuis is of je het met of zonder gelatine moet maken. Heb je een recept om dit in grote portie te maken?"
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten (6 personen):
1 vanillestokje
500 ml melk
60 g suiker (of wat minder als je wat minder zoet wil)
2 g zout (snufje dus)
50 g griesmeel (luister naar de podcast om te weten welke je in huis haalt)
4 g bladgelatine (2 blaadjes)
150 g slaagroom stijf geklopt (of 30 g boter als alternatief)
Optioneel:
Schil van 1 citroen (zonder het wit)
50 g rozijnen (10 minuten laten weken in heet water, dan uitknijpen)
20 g ongezoete witte chocolade (Roger van Damme's geheime wapen)
Stap 1: Vanillestokje openen
Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe alles bij de melk.
Stap 2: Melk koken
Breng de melk aan de kook met suiker en zout. Voeg het griesmeel toe en roer stevig: 5 minuten laten doorkoken tot het dik wordt. Haal het vanillestokje eruit en haal de pan van het vuur.
Stap 3: Gelatine toevoegen
Doe de gelatine (die vooraf geweekt in heet water) erbij, roer goed door tot het opgelost is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de opgeklopte slagroom (of boter als je die route neemt) er doorheen. Rozijnen of witte chocolade? Nu is je moment!
Stap 4: In de vorm gieten
Giet alles in natgemaakt puddingvorm(pjes). Laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
Serveertip:
Serveer met wat je lekker vindt: bessensap, abrikozen of gewoon puur.
🛠 Tips & variaties
Geen gelatine? Laat dan 12-13 minuten doorkoken i.p.v. 5 minuten. Roeren tot je de bodem van de pan ziet en hij niet meteen weer volliep. That's your cue.
Snufje zout maakt elkaar dessert beter, geloof me!
Citroenzeste meekoken = frisse pudding. Maar haal het witte vel eraf of je krijgt een bitter boeltje.
🎧 Waarom luisteren?
Dit is de ideale aflevering voor de zoete bekken onder jullie! Een klassieke griesmeelpudding komt op tafel helemaal volgens het recept van meesterpatissier Cees Holtman.#WinkeltjeWim!