Vol-au-vent.jpg

007. Vol-au-vent

Deze week in De Winkel van Wim maakt Wim zijn favoriete gerecht klaar. Dé Vol-au-vent!

Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!

❓ Vraag van de week

"Ik heb onlangs een heel mislukte poging tot vol-au-vent maken gedaan, en ik heb mijn moeder belooft dat ik een goede vol-au-vent zou maken voor haar. Hebben jullie enkele tips voor mij ?

🥘 Recept – klassiek & volledig

Ingrediënten (6 personen):

Bouillon

  • 2 wortelen

  • 2 uien

  • 1 prei

  • 2 -3 stengels selder

  • Peper & kruidnagel

  • Jeneverbessen

  • Bouquet garni

    Vulling:

  • 300 g kalfsgehakt

  • 250 g champignons

  • 60 g boter

  • 80 g bloem

  • 1 kip

    Liaison:

  • 2 eieren

  • 100 ml room

    Bladerdeegkoekje:

  • 2 vellen bladerdeeg

  • 1 ei

    Hollandaisesaus:

  • 3 eieren

  • Water

  • 250 g gesmolten boter

  • 2 el citroensap

  • Peper & zout

Stap 1: Bouillon

Stoof wortel, ui, prei & selder aan in olijfolie. Voeg water toe tot alles net onder staat. Kruid met bouquet garni, peperbollen, jeneverbessen & kruidnagel. Leg er een hele kip in en laat 1 à 3 uur zachtjes garen. Haal de kip eruit, plak het vlees en zeef de bouillon. Laat deze inkoken.

Stap 2: Vulling

Rol balletjes van 300 g kalfgehakt. Pocheer ze samen met 250 g champignons 10 min in de warme bouillon. Maak een beurre manié van 60 g boter en 80 g bloem. Voeg beetje bij beetje toe aan de bouillon tot je een fluwelige saus hebt. Roer de geplukte kip, champignons en balletjes eronder.

Stap 3: Liaison

Klop 2 eidooiers los met 100 ml room. Voeg wat warme saus toe om te temperen. Giet terug in de pot, roer goed door en laat nog even indikken - niet laten koken!

Stap 4: Bladerdeegkoekjes

Steek grote en kleine rondjes uit 2 vellen bladerdeeg. Stapel ze voor de 'bakjes', smeer in met eigeel en bak 20 minuten op 180 °C tot goudbruin en luchtig.

Stap 5: Hollandaisesaus

Klop 3 eidooiers met een scheutje water luchtig op een laag vuur. Voeg langzaam 250 g gesmolten boter toe tot de saus bindt. Werk af met 2 el citroensap, peper en zout.

Serveertip:

Lepel de vol-au-vent in je bladerdeegkoekjes, leper er een flinke schep hollandaisesaus over en werk af met een beetje waterkers.

🛠 Tips & variaties

  • Voeg krokant gebakken zwezeriken of verse garnalen toe.

🎧 Waarom luisteren?

Ontdek het perfecte recept voor een overheerlijke vol-au-vent!#WinkeltjeWim!

View post on Instagram