
007. Vol-au-vent
Deze week in De Winkel van Wim maakt Wim zijn favoriete gerecht klaar. Dé Vol-au-vent!
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Ik heb onlangs een heel mislukte poging tot vol-au-vent maken gedaan, en ik heb mijn moeder belooft dat ik een goede vol-au-vent zou maken voor haar. Hebben jullie enkele tips voor mij ?
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten (6 personen):
Bouillon
2 wortelen
2 uien
1 prei
2 -3 stengels selder
Peper & kruidnagel
Jeneverbessen
Bouquet garni
Vulling:
300 g kalfsgehakt
250 g champignons
60 g boter
80 g bloem
1 kip
Liaison:
2 eieren
100 ml room
Bladerdeegkoekje:
2 vellen bladerdeeg
1 ei
Hollandaisesaus:
3 eieren
Water
250 g gesmolten boter
2 el citroensap
Peper & zout
Stap 1: Bouillon
Stoof wortel, ui, prei & selder aan in olijfolie. Voeg water toe tot alles net onder staat. Kruid met bouquet garni, peperbollen, jeneverbessen & kruidnagel. Leg er een hele kip in en laat 1 à 3 uur zachtjes garen. Haal de kip eruit, plak het vlees en zeef de bouillon. Laat deze inkoken.
Stap 2: Vulling
Rol balletjes van 300 g kalfgehakt. Pocheer ze samen met 250 g champignons 10 min in de warme bouillon. Maak een beurre manié van 60 g boter en 80 g bloem. Voeg beetje bij beetje toe aan de bouillon tot je een fluwelige saus hebt. Roer de geplukte kip, champignons en balletjes eronder.
Stap 3: Liaison
Klop 2 eidooiers los met 100 ml room. Voeg wat warme saus toe om te temperen. Giet terug in de pot, roer goed door en laat nog even indikken - niet laten koken!
Stap 4: Bladerdeegkoekjes
Steek grote en kleine rondjes uit 2 vellen bladerdeeg. Stapel ze voor de 'bakjes', smeer in met eigeel en bak 20 minuten op 180 °C tot goudbruin en luchtig.
Stap 5: Hollandaisesaus
Klop 3 eidooiers met een scheutje water luchtig op een laag vuur. Voeg langzaam 250 g gesmolten boter toe tot de saus bindt. Werk af met 2 el citroensap, peper en zout.
Serveertip:
Lepel de vol-au-vent in je bladerdeegkoekjes, leper er een flinke schep hollandaisesaus over en werk af met een beetje waterkers.
🛠 Tips & variaties
Voeg krokant gebakken zwezeriken of verse garnalen toe.
🎧 Waarom luisteren?
Ontdek het perfecte recept voor een overheerlijke vol-au-vent!#WinkeltjeWim!