
006. Chicon Gratin
Deze week staat de Belgische klassieker chicon gratin centraal. Witloofstronkjes worden beetgaar gebraiseerd (!), in ham gewikkeld, overgoten met een pittige kaassaus en gegratineerd in de oven.
Ontdek de geschiedenis, techniek en smaakexplosie in hun testkeuken!
❓ Vraag van de week
"Ik was laatst in België en ik at het gerecht chicon gratin. Nu wil ik dit graag thuis klaarmaken maar heb je enkele handige tips hoe ik dit kan doen?
🥘 Recept – klassiek & volledig
Ingrediënten (4 personen) :
8 stronken witloof
8 plakken gekookte ham
80 g boter
40 g bloem
600 ml melk
½ tl nootmuskaat
Peper & zout
400 g geraspte aardappelen
250 g jongbelegen kaas, geraspt
Stap 1: Witloof bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak het witloof schoon door de harde kern te verwijderen zonder blaadjes los te maken. Gaar de stronken onder een deksel in 25g boter en eventueel wat water.
Stap 2: Witte saus
Smelt de rest van de boter en voeg de bloem toe, bak 3 à 4 minuten. Roer er de melk bij en laat indikken. Kruid het mengsel met nootmuskaat, peper & zout.
Stap 3: In de oven
Rol het gegaarde witloof in ham en leg in een ingevette ovenschaal. Giet. de saus erover. Meng de geraspte aardappel met de kaas en verdeel bovenop. Bak 35 minuten voor een goudbruine rösti-korst.
🛠 Tips & variaties
Gebruik kant-en-klare rösti (zoals van Aviko), of rasp zelf aardappelen en pers goed uit in een handdoek.
🎧 Waarom luisteren?
Chicons au gratin "new style" Ofte: beetgaar gebraiseerd witloof, in ham gerold, overgoten met kaassaus én afgewerkt met een krokant aardappel-kaaslaagje. Comfortfood op z'n Belgisch met een twist! #WinkeltjeWim!